Over het ontstaan van ´Liefde in Pangea´

Op 14 februari verscheen ‘Liefde in Pangea’. Tessa de Loo over het ontstaan van de roman:

´Het was heet, vorig jaar in Portugal, heel erg heet en er leek maar geen eind aan te komen. Mijn hoofd leek wel een pakje roomboter dat aan het smelten was. De roman waaraan ik werkte werd steeds meer een puzzel van duizenden stukjes: hoe langer ik ernaar staarde, hoe meer het me begon te duizelen.

Er waren vier thema´s waar ik al jaren mee rond liep en die ik allemaal in dit boek wilde onderbrengen, uiteenlopende thema´s die op het oog niets met elkaar te maken hadden. Toch voelde ik dat het kon. Er wordt wel eens gezegd dat een boek er eigenlijk al is voordat het geschreven wordt – het ligt klaar in het hoofd van de schrijver, die het alleen maar hoeft te decoderen en op te schrijven. Zo was het ook met Liefde in Pangea, totdat ik op een gegeven moment de codes kwijt raakte en niet meer verder kon. Zo heb ik het manuscript naar Esther Hendriks, mijn editor, gestuurd – iets wat ik nog nooit eerder gedaan had: een versie die onaf was laten lezen. Zij heeft toen met helder commentaar licht in de duisternis gebracht, waarna ik weer verder kon en de puzzelstukjes geleidelijk op hun plaats kwamen te liggen.
Ik kon Fidel Hulshoff, de held van mijn verhaal, weer horen en zien tijdens zijn zoektocht naar de waarheid, een tocht die hem naar Portugal voert, diezelfde verlammende hitte in die mij ook bijna klein had gekregen. Op dat punt viel mijn lot samen met dat van hem en er was weinig fantasie voor nodig om te beschrijven wat voor effect de hitte op hem had. In diezelfde periode stak een kameleon vlakbij mijn huis de weg over, een jonge waaghals was het, die riskeerde overreden te worden. We hebben hem gauw in een struik gezet en even stond ik oog in oog met het lievelingsdier van mijn hoofdpersonage, een minuscuul draakje, haast lichtgevend groen, dat me leek aan te kijken vanuit vervlogen tijden, van ver voordat het minstens zo merkwaardige schepsel ´mens´ op de aardbodem verscheen.

Zoals het onmogelijk is het eiland Pangea te betreden, dat ooit midden in de oerzee lag die de aarde omspande, zo onmogelijk blijkt voor Fidel de relatie met het prachtige, maar grillige en bedrieglijke meisje Sacha te zijn. Deze tragische liefde loopt uit op een queeste, jaren later, waarin hij op zoek gaat naar de oorzaken van haar onbegrijpelijke gedrag.´

Meer informatie over het boek: http://www.singeluitgeverijen.nl/de-arb…/…/liefde-in-pangea/