Harlekino

Hoewel hij de zoon is van een Nederlandse moeder heeft Saïd een Marokkaanse voornaam, ter herinnering aan de virtuoze oud-speler op wie zij tweeëntwintig jaar geleden verliefd is geweest. Toen bleek dat ze zwanger was vluchtte hij voor het vaderschap en keerde terug naar Marokko.

Opgevoed door zijn moeder, die de schok nooit helemaal te boven is gekomen, besluit Saïd zijn vader te gaan zoeken, in de hoop een nieuwe identiteit te vinden onder een nieuwe hemel. Zijn jeugdvriend Hassan vergezelt hem daarbij. Ze hebben slechts één aanknopingspunt: een kruidenwinkel in Fès. Van daaruit begint een queeste in het spoor van de oud-speler, die hen van de cederwouden rond Ifrane via de roze duinen in de woestijn naar de Hoge Atlas voert, waar kasbah’s in een vergeefse strijd tegen verval verwikkeld zijn. In Marokko blijken de middeleeuwen en de eenentwintigste eeuw naast elkaar te bestaan en niet zelden op gespannen voet te verkeren.

De twee vrienden, die in hun jeugd een hartstocht deelden – die voor een zelfontworpen, imaginair land waarover ze samen heersten, proberen de verwaterde vriendschap tijdens de reis nieuw leven in te blazen. Dat blijkt niet zo eenvoudig: ze zijn allebei veranderd en seksuele verwarring zorgt voor onderhuidse spanningen.

Saïd’s zoektocht voert hem steeds meer in de richting van ontgoocheling en in de armen van de islam, waar hij houvast hoopt te vinden. Maar er is een storende factor. Een ogenschijnlijk fictief personage uit het imaginaire land dringt zich steeds meer aan hem op. Terwijl Saïd wanhopig probeert zich van hem te bevrijden, komen verschillende aspecten van zijn leven, steeds minder beheersbaar, tot een apotheose: een wanhoopsdaad die zijn weerga niet kent in de geschiedenis van mens en dier.

Een verhaal over wat er kan gebeuren als de verbeelding echt aan de macht komt, gelardeerd met absurde en kolderieke scènes, die de lezer voortdurend op het verkeerde been zetten.

  • Categories: Romans en Novellen

Het huis

Contact    captcha